Бугарска баница

Бугарска баница



Нисмо сигурне како се ова посластица заправо зове, нити смо успеле да на интернету нађемо идентичан рецепт. 
Знамо само да је ми овако зовемо и да се рецепт преноси са колена на колено. :) Због тога смо одлучиле да га поделимо и са вама.
Ради се о слаткој пити са домаћим корама али на мало другачији начин. Укусом подсећа на суву питу са орасима али има и елемената баклаве што можете видети по састојцима.
У сваком случају тешко јој је одолети. Асоцира на детињство, зиму, топлину дома... 
Коначан утисак о њој добијете када поједете и последње парче. Толико је слатка и мекана да се просто топи у устима.

Састојци:

За тесто:
  • 1 кг брашна
  • пола коцке квасца
  • 5 јаја
  • кашицица соли
  • кашика шећера
  • 250 мл млека
За премазивање:
  • 250 гр маргарина
За надев: 
  • 200 гр сувог грожђа
  • 200 гр млевених ораха
  • 4 кашике шећера
За прелив:
  • 500 мл воде
  • 500 гр шећера



Припрема:

Помешајте суве састојке па додајте квасац и јаја и постепено сипајте млеко.



Замесите глатко тесто и оставите да нарасте 30 минута.



Надошло тесто поделите на 6 делова.



Развијте три коре величине већег тањира. Развучену кору премажите отопљеним маргарином и ређајте једну на другу. Поновите поступак са преосталим корама.



Добићете две велике коре састављене од три мање. Развуците их оклагијом  на дебљину од 0,5 мм. Кору премажите отопљеним маргарином, распоредите равномерно надев и увијте.




Савијене коре ставите у подмазани плех или тепсију и прелијте остатком отопљеног маргарина.



Пеците у загрејаној рерни 20 минута (у зависности од јачине рерне) на 200ºC.

За прелив скувајте шербет од 500 мл воде и 500 гр шећера. Након што крене да кључа кувајте још 15 минута.
Врућим шербетом прелијте хладну питу.



                                                            Пријатно!


Коментари

Популарни постови