Слатки сто




СЛАТКИ СТО


           
             Почетком месеца имале смо прилику да за једну нама веома важну девојчицу направимо слатки сто за њен 6. рођендан. Оно што ову нашу девојчицу разликује од друге деце је то што она не може да једе млеко и млечне производе. Алергија на млеко, нажалост, није уопште ретка појава. Много је малишана са сличним проблемом.
         Пред нама је, дакле, био задатак да направимо слатки сто са слаткишима који не садрже млеко, а да се не разликује пуно од оних класичних слатких столова. Судећи по осмеху слављенице када је видела како све изгледа као и одушевљењу њених малих гостију док су уживали у посластицама закључујемо да смо успеле у томе.
               Одлучиле смо да направимо популарне мафине и попсе.

ЧОКОЛАДНИ (ПОСНИ) МАФИНИ  

Састојци:
  •  3 шоље брашна
  •  1 прашак за пециво
  •  кашичица соли
  •  1 ванилин шећер
  •  6 кашика Nesquik-a
  •  2 шоље хладне воде
  •  1 кашика сирћета
  •  пола шоље уља
  • 100 гр сецкане црне чоколаде
 * користите шољу од 250 мл
Припрема:

Помешајте све суве и све мокре састојке посебно. Сједините их мутећи миксером и додајте коцкице чоколаде.


У калуп за мафине ставите папирне корпице и напуните их 1/3, јер ће у току печења нарасти и попунити корпице. Од ове мере добијате 24 мафина. Пеците их у претходно загрејаној рерни на 200 ºC између 10-15 минута у зависности од јачине рерне. Чачкалицом проверите да ли су печени. Кад буду готови извадите их из рерне и оставите да се скроз охладе пре декорисања. 


         За декорисање користиле смо посни шлаг и чоколадни фил који смо припремиле на следећи начин:

Састојци:
  •  200 мл воде
  •  125 гр шећера
  •  200 гр црне чоколаде
  •  50 гр какаа
  •  6 жуманца
  •  75 гр шећера у праху
  •  200 гр маргарина
Припрема:

          У шерпицу сипајте воду и шећер и ставите да се кува. Кад крене да ври додајте чоколаду и какао и мешајте док се све не отопи. Кувајте неколико минута док не добијете гладак фил. Оставите га скроз да се охлади. Док се фил хлади скувајте жуманца и шећер у праху на пари, све време мешајте док се не добије ређи крем. Скувани крем оставите да се скроз охлади. 
         Маргарин пенасто умутите. У већу посуду сједините два хладна фила, а онда постепено додајте умућени маргарин. Када смеса буде хомогена фил је готов.





ПОПКЕЈК

Састојци:
  • 300 гр посне млевене плазме
  • 100 гр шећера у праху
  • 100 мл сока од наранџе
  • 100 гр отопљене црне чоколаде
Припрема:
Спојите све састојке у глатку смесу и оставите 15 минута да одстоји у фрижидеру.

Правите куглице приближно исте величине.


        Штапиће за ражњиће умочите у чоколаду и полако убадајте у куглице. Декоришите их по жељи.





 


Коментари

  1. Predivni recepti, inspirativno, detaljno objašnjeno... Blog čuvam, i rado ću isprobavati recepte! Samo nastavite ovako!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови