Лења пита
ЛЕЊА ПИТА
Састојци:
За лењу и хладну суботу логичан избор је Лења пита. :)
Да нас угреје и врати у детињство, у неке још хладније новембре, који миришу на јабуке, орахе и цимет...
- 250 гр масти
- 250 гр шећера
- 1 јаје
- 600 гр брашна
- 1 шољица млека
- 1 прашак за пециво
- 600 гр ренданих јабука
- 150 гр сецканих ораха
- цимет
Умутите дрвеном варјачом маст и шећер да се скроз сједине, или док вам рука не отпадне. :) Додајте јаје и наставите да мутите, а затим додајте млеко.
Кад се све сједини додајте брашно помешано са прашком за пециво и умесите глатко тесто.
Поделите га на два дела. Тесто је мекано и прхко или што бисмо ми овде на југу Србије рекли сипкаво. :)
Кад се све сједини додајте брашно помешано са прашком за пециво и умесите глатко тесто.
Поделите га на два дела. Тесто је мекано и прхко или што бисмо ми овде на југу Србије рекли сипкаво. :)
Није потребно подмазати плех због масти у тесту. Оклагијом лагано растањите део теста и пребаците у плех, растањите да прекрије дно.
Равномерно распоредите јабуке и поспите преко орахе и цимет по укусу.
Равномерно распоредите јабуке и поспите преко орахе и цимет по укусу.
Други део теста лагано растањите преко тога. Делује можда компликовано, али је тесто толико мекано и лако за рад, без проблема се поправи ако се негде направи рупа.
Одмах исеците коцке како желите да изгледа колач.
Пеците у рерни загрејаној на 200ºC око пола сата, у зависности од јачине рерне.
Кад се скроз охлади вадите коцке поспите шећером у праху.
Пријатно!
Пријатно!
Коментари
Постави коментар