Славски колач и жито

СЛАВСКИ КОЛАЧ И ЖИТО



Наше крсне славе су изузетан и јединствен пример хришћанске праксе  старе преко два миленијума. Веома су комплексна, некада противуречна и свуда другачија правила и традиција слављена славе.
У свом том изобиљу обичаја, традиција, симболике и заблуда, људи се најчешће одлучују да славу прослављају на начине који су то чинили њихови стари, односно они од којих су славу и преузели.
Прослављање славе је израз наше благодарности Богу за сва добра којима нас је обдарио и молитва нашем Светитељу да буде нашим молитвама посредник пред Господом  - да нас сачува од зла и да нас упути на прави пут у животу.

Свети Никола, познат је и као  Никола Мирликијски и Никола Чудотворац. Често се приказује са митром на глави, симболом његовог епископства.
Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро којим се лече болесници. 
Мошти свеца и данас почивају у базилици у Барију која је католичка, али од времена Немањића има православну капелу, као знак изузетне почасти и поштовања према владарима средњовековне православне Србије и њиховим непроцењивим поклонима. Култ Светог Николе у Србији утемељио је Немања, у чијем се житију прецизно наводи хијарархија светих заштитника: "Живљаше захваљујући Господу Богу нашем Исусу Христу и пречистој његовој и непорочној деви Богородици и светоме чудотворцу, брзоме у бедама помоћнику и архијереју Николи и светом и великом страстотрпцу и у борбама браниоцу мученику Ђорђу".
Свети Никола је слава коју слави највећи број Срба.
Како је то и крсна слава једне од нас, поделићемо са вама рецепте за славско жито и славски колач онако како га ми припремамо.

Славско жито

Састојци:
  • пола килограма пшенице
  • пола килограма очишћених ораха
  • шећер у праху
  • морски орашчић
  • туцани каранфилић

Припрема:

Добро очишћену и опрану пшеницу, скувати, оцедити и самлети (може на машини за месо). То помешати са самлевеним орасима и у масу додати  шећер у праху. Све зачинити према укусу морским орашчићем и каранфилићем, затим све добро умешати. Добијену масу треба лепо обликовати на тацни за послужење и посути млевеним орасима. Од целих ораха обликујте крст.



Славски колач

Састојци:

  • 900 гр брашна
  • 1 коцка квасца
  • 400 мл млаке воде
  • 1,5 кашичица соли
  • 100 мл уља


Припрема: 
Брашно просејте, а коцку квасца растопите у млакој води. Умесите тесто од свих састојака и оставите да нарасте 30 минута.


Одвојите једну трећину теста и развијте оклагијом круг величине шерпе у којој ћете пећи колач.



Остале две трећине поделите на 6 једнаких великих и 6 једнаких малих делова.


Сваки део растањите у дугачку траку. Направите две велике и две мале плетенице.




Две велике плетенице ставите на дно шерпе да направите круг око ивица. У средину ставите претходно растањен део. Са две мале плетенице направите крст преко колача.



Оставите да стоји сат времена. Пеците у рерни загрејаној на 220 ºC. 


Украси за славски колач

Украси на славском  колачу представљају његов неизоставни део и сваки од њих има посебну симболику. Представљају жеље домаћина да година буде родна, испуњена миром и благостањем.
Од умећа саме домаћице која колач меси зависи колико ће богато колач бити украшен, али на крају није ни важно како украси испадну, важна је воља, труд и љубав која се уложи. 
Најважнији и неизоставан украс сваког славског колача је просфорник. 
Печат четвртастог облика на коме је исписано ИС ХС НИ КА што на грчком језику значи Исус Христос побеђује. Можете сами исписати слова ножем или користити дрвени печат.
Прави се пет оваквих печата и стављају се четири на све четири стране плетенице и један у средину. Поред тога праве се и украси у облику класа пшенице, бурета вина, грожђа који симболизују родну и берићетну годину, птица као симбол мира, књига као симбол знања, а могу сe направити и украси у облику разних цветића и листића. Њима се попуњавају четири поља између плетеница.
Постоји много начина за прављење украса за славски колач. Ми вам представљамо начин на који их ми правимо.

Састојци:

  • брашно
  • вода
  • со 
Припрема:
Замесите тврдо тесто од мало брашна и воде и соли.
  
Развијте оклагијом што тање.


Модлама вадите украсе.
 

Коментари

Популарни постови