Хумус

ХУМУС



Хумус је намаз са Блиског истока, класичан арапски специјалитет планетарно популаран. Припрема се од леблебије и једе уз хлеб, лепиње, тортиље...
У нашу је кухињу ушао на велика врата открићем хроно исхране. Тек када смо се позабавиле рецептима хроно кухиње први пут смо чуле за овај намаз. Нисмо биле сигурне колико ће нам се допасти јер нам је и сама леблебија као намирница била страна, али се десила љубав на први залогај. :)
Баш негде у то време појавио се и у продавницама код нас, али смо ми, како је у складу са хроно начином исхране, одлучиле да направимо прво домаћи. Пробале смо после и куповне, али ниједан није успео да надмаши укус домаћег хумуса. 
Ево како га ми правимо. 

Састојци: 

  • 300 гр сирове леблебије
  • сок од једног лимуна
  • 3 чена белог лука
  • 2 кашичицe соде бикарбоне
  • 3 кашике тана (паста од сусама)
  • морска со



*Ово су састојци за најпростију, основну верзију хумуса. Најчешће направимо тако и онда пред само сервирање додамо нешто од додатака (печена паприка, ајвар, цвекла, семенке...) или зачина (куркума, кари, чили, туцана љута паприка или било шта што волите). Можете одмах додати и неколико кашика маслиновог уља по укусу, или направити без уља па додати пре конзумирања. 

Припрема: 

Леблебију оперите и ставите у шерпу. Налијте воде тек толико да прекрије леблебију, ставите кашичицу соде бикарбоне и оставите да набурби неколико сати, а најбоље преко ноћи. 



Или ставите на скроз тиху ватру око пола сата. 
Исперите хладном водом и скините љуспе са леблебије. Ово је мало напорније и ко има добар блендер може прескочити овај корак. Већина љуспи спадне након кувања, а јак блендер направи пасту. 




Ставите нову воду и кашичицу соде бикарбоне и кувајте на умереној ватри око сат времена. Куване су кад буду скроз мекане. 
Кувану леблебију оцедите и сачувајте мало воде у којој се кувала, ставите у блендер, додајте бели лук, морску со, тан и сок од једног лимуна. Изблендајте и готово. Додавањем мало воде у којој се леблебија кувала, регулишите густину намаза до оне која вама одговара. 


Преручите хумус у стаклену теглу са добрим поклопцем и можете га чувати у фрижидеру до седам дана. 


                                                            Пријатно! 

Коментари

Популарни постови