Ледене коцке

ЛЕДЕНЕ КОЦКЕ



Ово су савршене Ледене коцке. Али не зато што су много боље од оних које сви ви правите и ни по чему се значајно не разликују од осталих. Савршен је рецепт јер увек и свима испадну баш како треба. Прављене су стотину пута и увек испадну исто. :D
Ледене коцке су колач нашег детињства и прави су избор за сваку прилику. 

Састојци: 

Кора: 
  • 5 јаја
  • 5 кашика шећера
  • 5 кашика брашна
  • пуна кашичица прашка за пециво
  • 2 кашике какаоа
  • 2 кашике уља


Прелив за кору: 

  • 300 мл воде
  • 120 гр шећера

Фил: 

  • 700 мл млека + 150 мл за размућивање брашна
  • 10 кашика шећера
  • 9 кашика брашна
  • 1 ванилин шећер
  • 250 гр маслаца или маргарина



Глазура: 

  • 100 гр чоколаде за кување 
  •  2 кашике уља

Припрема: 

Јаја и шећер пенасто умутите миксером. Па постепено додајте унапред помешано брашно (обавезно просејте), какао и прашак за пециво, мутећи најмањом брзином, а онда додајте уље.


Плех подмажите уљем и излијте смесу . 


Пеците у рерни загрејаној на 200° С око 15 минута. Наравно, све зависи од рерне, проверавајте чачкалицом да ли је готово. Кад се одвоји од страница плеха печено је. 


Кад ставите кору да се пече, ставите да се кува прелив за кору.
Воду и шећер ставите да се кува, нека ври 5 минута и склоните са ватре. Треба да се прохлади мало, а онда се топла кора прелије топлим преливом 




Оставити да се хлади и упије док правите фил.

Ставите млеко да се кува. По млеку кашиком сипајте равномерно три кашике шећера да падну по дну шерпе. То ће спречити да се фил залепи или загори. 
Остатак шећера, брашно и ванил шећер размутите са 150 мл млека. Лепо измешајте да се не створе грудвице.


Кад млеко проври лагано додајте смесу и све време мешајте да се фил скува. 
Преко врућег фила ставите пријањајућу фолију и оставите да се охлади. 


Маслац/маргарин који је стајао на собној температури пенасто умутите. 


Хладан фил пребаците у посуду за мучење.


Додајте кашику по кашику маслаца и умутите фил. Премажите га преко охлађене коре. 


Чоколаду истопите на пари. Уље додајемо због сјаја који глазура добије.



Прелијте преко колача и оставите га да се хлади.





Код колача који имају чоколаду глазуру пре сечења нож држите пар секунди у врелој води и чоколада неће пуцати приликом сечења. 

   
                                                           Пријатно!  













Коментари

Популарни постови