Запечена боранија
ЗАПЕЧЕНА БОРАНИЈА
Боранија се налази на листи невољених јела код многих. Неправедно по нашем мишљењу. ;) Мада много зависи и од начина на који се припрема. Овај начин припреме, без запршке, одушевио је и оне који је никада нису радо јели. А како је боранија веома здраво поврће нема разлога да се често не нађе на нашем столу.
Састојци:
- струк младог црног лука
- струк младог белог лука
- 1 већа шаргарепа
- 500 гр бораније
- кашика туцане (алеве) паприке
- кашика морске соли
- три кашике маслиновог уља
- вода
- зачини по укусу (бибер, першун...)
Припрема:
Црни и бели лук ситно исецкајте, додајте му маслиново уље и со. Пржите кратко на јакој ватри да лук омекша. У сезони користимо млади лук, а уместо њега можете и било коју другу врсту лука.
Шаргарепу исецкајте на кружиће и додајте у шерпу. Кратко пржите да мало омекша, а онда додајте алеву паприку. Све лепо промешајте па додајте боранију. Наша је смрзнута, а у сезони је најбоље користити свежу. Промешајте да се састојци сједине. Све време мешајући десетак минута пустите да се размрзне и пусти воду.
Након тога додајте две шоље воде и оставите да се крчка на тихој ватри. Воду додајте по потреби, кад испари. Поента је да се боранија динста, а не да се кува у води.
Виљушком испробајте да ли је боранија мекана. Када је готова додајте сецкани першун и побиберите. Запеците је кратко у претходно загрејаној рерни, док не испари вишак течности и ухвати се корица. Време зависи од јачине рерне.
Пошто је Васкршњи пост у току, ово је рецепт за посну боранију. Ако желите мрсну варијанту, пре додавања бораније додајте месо по избору. Пржите кратко, а онда наставите по рецепту. :)
Пријатно!
Коментари
Постави коментар