Фокача

ФОКАЧА


Италијански танки, ароматизовани хлеб, интензивног укуса морске соли, маслина, рузмарина и маслиновог уља. 
Фокача је нешто што спремамо кад желимо да угодимо себи.

Састојци: 
  • 500 гр брашна
  • 300 мл топле воде 
  • 20 гр квасца или кесица сувог
  • кашичица морске соли
  • кашичица шећера
  • 3-4 кашике маслиновог уља
+
  • 5 кашика маслиновог уља 
  • 100 гр маслина
  • крупна морска со по укусу
  • рузмарин по укусу


Припрема: 

У топлу воду додајте квасац и шећер и оставите неких пет минута да реагује. 



Брашно просејте, додајте морску со, маслиново уље и растопљени квасац. Умесите глатко, меко тесто.


И оставите га да надође 45 минута на топлом.


Радну површину поспите брашном и премесите тесто. 


Растањите га оклагијом и пребаците у плех обложен папиром за печење. Премажите фокачу маслиновим уљем. 

Поређајте маслине, гурните их у тесто. По жељи целе или сецкане. Поспите крупну морску со и рузмарин. 
Боље је ако имате гранчице свежег рузмарина, али може послужити и сецкани из кесице. 
По укусу можете фокачу филовати и белим/црним/црвеним луком, чери парадајзом, сушеним парадајзом, босиљком, ориганом...

                                                         Пријатно! 






Коментари

Популарни постови