Фокача
ФОКАЧА
Италијански танки, ароматизовани хлеб, интензивног укуса морске соли, маслина, рузмарина и маслиновог уља.
Фокача је нешто што спремамо кад желимо да угодимо себи.
Састојци:
- 500 гр брашна
- 300 мл топле воде
- 20 гр квасца или кесица сувог
- кашичица морске соли
- кашичица шећера
- 3-4 кашике маслиновог уља
+
У топлу воду додајте квасац и шећер и оставите неких пет минута да реагује.
Брашно просејте, додајте морску со, маслиново уље и растопљени квасац. Умесите глатко, меко тесто.
И оставите га да надође 45 минута на топлом.
Радну површину поспите брашном и премесите тесто.
Растањите га оклагијом и пребаците у плех обложен папиром за печење. Премажите фокачу маслиновим уљем.
Поређајте маслине, гурните их у тесто. По жељи целе или сецкане. Поспите крупну морску со и рузмарин.
Боље је ако имате гранчице свежег рузмарина, али може послужити и сецкани из кесице.
По укусу можете фокачу филовати и белим/црним/црвеним луком, чери парадајзом, сушеним парадајзом, босиљком, ориганом...
Пријатно!
Коментари
Постави коментар