Хроно лепиње од спелте

ХРОНО ЛЕПИЊЕ ОД СПЕЛТЕ




Хроно исхрана нас је научила (а помало и размазила ;) ) да је топло и свеже пециво за доручак најбољи начин да угодите себи. Оно што је код овакве врсте пецива  најбоље је то што вам је потребно мало времена и труда да га направите. За мање од тридесетак минута имаћете на свом столу мирисне, топле лепињице које одлично иду уз све. Ако се деси да не поједете целу количину, сачувајте за сутра. Лепе су и укусне као да су тек направљене. 

Састојци: 

  • 300 гр спелтиног брашна (од целог зрна), а може и неко друго дозвољено брашно или комбинација
  • око 150 мл млаке воде
  • кашичица морске соли
  • кашичица соде бикарбоне
  • сок од пола лимуна
  • сусам или семенке по жељи за посипање
  • опционо - 2 кашике маслиновог уља


Припрема: 

У брашно додајте со и соду бикарбону.


Исцедите сок од пола лимуна који ће реаговати са содом да се лепиње надигну.



Основни рецепт је без уља, посне су на води. Опционо можете додати 2 кашике маслиновог уља или кашику масти. 



Затим лагано додајте млаку воду и мешајте кашиком. Од брашна зависи колико ће вам воде бити потребно. Тесто треба да изгледа овако: 


Влажним рукама обликујте лепињице и поређајте их на папир за печење. Поспите семенкама. 


Пеците их двадесетак минута у рерни загрејаној на 200° С. Зависи од јачине рерне, проверавајте их да не загоре. Поуздан знак да су печене је када се одлепе од папира за печење. :)


Увијене у чисту кухињску крпу и кесу можете их у фрижидеру чувати неколико дана. Пре јела их само загрејте.


                                                            Пријатно! 




Коментари

Популарни постови