Карамел торта

КАРАМЕЛ ТОРТА


Волимо да испробавамо нове рецепте и драго нам је кад откријемо нешто овако доброоо. :D
Ова торта не само да је била главна звезда васкршње трпезе већ и озбиљно претендује да понесе титулу најлепше торте икада. Није једноставна за припрему. Сама помисао на четири коре и време које је потребно за прављење торте може нас поколебати. Али верујте да итекако вреди. Пробајте! :)


Састојци: 

За фил: 

  • 300 гр карамела 
  • 1 л млека
  • 8 жуманца
  • 160 гр густина
  • 100 гр шећера
  • 100 гр маслаца
  • 200 мл слатке павлаке



За корице:

  • 2 беланаца
  • прстохват соли 
  • 2 кашике шећера 
  • 40 гр млевених печених лешника
  • 1 кашика оштрог брашна
  • пола кашике какао праха
  • кашичица прашка за пециво
  • 25 мл уља
* Ово је мера за једну корицу. Потребно је направити четири. Или две велике које ћете пресећи и добити четири.


Припрема:

Припрему ове торте крените од фила. Загрејте 150 мл млека. Карамеле ставите у дубљу шерпу и прелијте их тим загрејаним млеком. 


Шерпу ставите на ринглу и на тихој ватри истопите карамеле све време мешајући да не би загорело.


Од преосталог млека одвојите још 100 мл, а остатак сипајте у шерпу и појачајте ринглу да млеко прокључа.


За то време миксером умутите жуманца, шећер, густин и 100 мл млека.


Лагано, у танком млазу додајте припремљену смесу и укувајте фил. Мешајте све време, фил брзо постаје густ. Овако изгледа кад је скуван.


Прекрије га провидним фолијом и оставите да се хлади на собној температури. 

Док се фил хлади, направите корице. 
Два беланаца и прстохват соли мутите кратко, а онда додајте постепено шећер и умутите чврст снег.


Искључите миксер и додајте просејано брашно, какао и прашак за пециво и умешајте лагано силиконском спатулом, а на крају у танком млазу додајте уље. 


Калуп величине 26 цм обложите папиром за печење. Пеците око 20 минута у рерни загрејаној на 180° С.




Док се последња кора пече, сједините охлађен (али не скроз хладан) фил са маслацем. 


Посебно умутите 200 гр слатке павлаке, а онда додајте филу са маслацем и сједините све. 


На тањир за торту сложите редом, кору па фил, док не потрошите сав материјал.







Оставите торту у фрижидеру да се стегне. 
Декоришите је по жељи. Ми смо је сутрадан прелиле ганашем од 200 мл слатке павлаке и 200 гр црне чоколаде. 

                                                           Пријатно!  







Коментари

Популарни постови