Карамел торта
КАРАМЕЛ ТОРТА
Шерпу ставите на ринглу и на тихој ватри истопите карамеле све време мешајући да не би загорело.
Волимо да испробавамо нове рецепте и драго нам је кад откријемо нешто овако доброоо. :D
Ова торта не само да је била главна звезда васкршње трпезе већ и озбиљно претендује да понесе титулу најлепше торте икада. Није једноставна за припрему. Сама помисао на четири коре и време које је потребно за прављење торте може нас поколебати. Али верујте да итекако вреди. Пробајте! :)
Састојци:
За фил:
- 300 гр карамела
- 1 л млека
- 8 жуманца
- 160 гр густина
- 100 гр шећера
- 100 гр маслаца
- 200 мл слатке павлаке
За корице:
- 2 беланаца
- прстохват соли
- 2 кашике шећера
- 40 гр млевених печених лешника
- 1 кашика оштрог брашна
- пола кашике какао праха
- кашичица прашка за пециво
- 25 мл уља
* Ово је мера за једну корицу. Потребно је направити четири. Или две велике које ћете пресећи и добити четири.
Припрема:
Припрему ове торте крените од фила. Загрејте 150 мл млека. Карамеле ставите у дубљу шерпу и прелијте их тим загрејаним млеком.
Шерпу ставите на ринглу и на тихој ватри истопите карамеле све време мешајући да не би загорело.
Од преосталог млека одвојите још 100 мл, а остатак сипајте у шерпу и појачајте ринглу да млеко прокључа.
За то време миксером умутите жуманца, шећер, густин и 100 мл млека.
Лагано, у танком млазу додајте припремљену смесу и укувајте фил. Мешајте све време, фил брзо постаје густ. Овако изгледа кад је скуван.
Прекрије га провидним фолијом и оставите да се хлади на собној температури.
Док се фил хлади, направите корице.
Два беланаца и прстохват соли мутите кратко, а онда додајте постепено шећер и умутите чврст снег.
Искључите миксер и додајте просејано брашно, какао и прашак за пециво и умешајте лагано силиконском спатулом, а на крају у танком млазу додајте уље.
Калуп величине 26 цм обложите папиром за печење. Пеците око 20 минута у рерни загрејаној на 180° С.
Док се последња кора пече, сједините охлађен (али не скроз хладан) фил са маслацем.
Посебно умутите 200 гр слатке павлаке, а онда додајте филу са маслацем и сједините све.
На тањир за торту сложите редом, кору па фил, док не потрошите сав материјал.
Оставите торту у фрижидеру да се стегне.
Декоришите је по жељи. Ми смо је сутрадан прелиле ганашем од 200 мл слатке павлаке и 200 гр црне чоколаде.
Пријатно!
Коментари
Постави коментар