Сукана пита

СУКАНА ПИТА


Сукана пита специјалитет је јужне Србије и овдашње домаћице поносне су на своје умеће прављења танких домаћих кора уз помоћ оклагије. Као мала сам научила да правим домаће коре за питу само гледајући како то раде мама и обе бабе, све три врсне домаћице. 
Код овог јела најлепше је то што је избор надева велики, може бити и у слаткој или сланој верзији. Поиграјте се са укусима и пронађите своју омиљену комбинацију.  🥰
За ову прилику изабрали смо комбинацију сланинице, сира и љуте папричице. Права ствар за гурмане који воле пикантну храну. 🙂 Одлично се сложила уз домаће кисело млеко. 👍

Састојци: 


  • 500 гр брашна (осим са пшеничним коре се могу направити и са интегралним, спелтиним, хељдиним или неким другим брашном)
  • кашичица соли
  • 3 кашике уља
  • око 250 мл млаке воде 
  • 400 гр тврдог сира
  • 400 гр сланине
  • једна већа љута папричица


Припрема: 


Брашно просејте, додајте му со и уље и додајући лагано воду умесите глатко тесто. 
Месите га још мало, а онда га поделите на 4 дела и оставите да одмори 15 минута. За то време измрвите сир, исецкајте сланину и папричицу ситно. 
Припремите плех обложен папиром за печење. 
Радну површину добро побрашњајте. Део теста прво мало рукама растањите, а онда оклагијом док не добијете велику, танку кору (одлична вежба за руке 😁).


Растањену кору филујте тако што распоредите састојке равномерно по кори. 

Због сланине није потребно додавати уље или маст. У зависности како желите да изгледа пита, тако увијајте кору. За овако мање, појединачне питице, увијајте са обе стране до средине, пресеците и уролајте у круг. Од једне коре добијете две питице. Понављајте поступак док има материјала. Пре печења премажите питу да мало уља. Пеците у рерни загрејаној на 200° С око 20 минута. 

Пријатно! 



Коментари

Популарни постови