Сукана пита
СУКАНА ПИТА
Сукана пита специјалитет је јужне Србије и овдашње домаћице поносне су на своје умеће прављења танких домаћих кора уз помоћ оклагије. Као мала сам научила да правим домаће коре за питу само гледајући како то раде мама и обе бабе, све три врсне домаћице.
Код овог јела најлепше је то што је избор надева велики, може бити и у слаткој или сланој верзији. Поиграјте се са укусима и пронађите своју омиљену комбинацију. 🥰
За ову прилику изабрали смо комбинацију сланинице, сира и љуте папричице. Права ствар за гурмане који воле пикантну храну. 🙂 Одлично се сложила уз домаће кисело млеко. 👍
Састојци:
- 500 гр брашна (осим са пшеничним коре се могу направити и са интегралним, спелтиним, хељдиним или неким другим брашном)
- кашичица соли
- 3 кашике уља
- око 250 мл млаке воде
- 400 гр тврдог сира
- 400 гр сланине
- једна већа љута папричица
Припрема:
Брашно просејте, додајте му со и уље и додајући лагано воду умесите глатко тесто.
Месите га још мало, а онда га поделите на 4 дела и оставите да одмори 15 минута. За то време измрвите сир, исецкајте сланину и папричицу ситно.
Припремите плех обложен папиром за печење.
Радну површину добро побрашњајте. Део теста прво мало рукама растањите, а онда оклагијом док не добијете велику, танку кору (одлична вежба за руке 😁).
Растањену кору филујте тако што распоредите састојке равномерно по кори.
Због сланине није потребно додавати уље или маст. У зависности како желите да изгледа пита, тако увијајте кору. За овако мање, појединачне питице, увијајте са обе стране до средине, пресеците и уролајте у круг. Од једне коре добијете две питице. Понављајте поступак док има материјала. Пре печења премажите питу да мало уља. Пеците у рерни загрејаној на 200° С око 20 минута.
Пријатно!
Коментари
Постави коментар