Зелник

ЗЕЛНИК



Зелник је заштитни знак шопског краја. Специјалитет којим се поноси свака домаћица. Прави се од младих коприва и домаћег теста, а од умећа домаћице зависи његов изглед и укус. Може бити у посној или мрсној верзији. Свакако осваја на први залогај. :) 

Састојци:

За тесто: 

  • 1 кг брашна
  • 20 гр квасца
  • кашичица соли
  • млака вода по потреби (око 500 мл)

За надев: 

  • 1 кг младе коприве
  • велики струк празилука
  • 2 јаја
  • равна кашика соли
  • 2 кашике кукурузног брашна
  • кашика масти
+ Истопљена маст за премазивање.

Припрема: 



Умесите класично тесто као за хлеб. У просејано брашно додајте со и квасац па лагано додајући воду умесите глатко тесто. Пребаците га на побрашњану радну површину и довршите мешење.



Затим тесто поделите на 5 јуфки и сваку од њих растањите мало и премажите са мало истопљене масти. У посној варијанти користите уље. 


Сложите коре једну на другу па оклагијом растањите све у једну велику кору. 


Сада направите надев. Коприве и лук исецкајте, посолите, додајте јаја, маст и кукурузно брашно. Све лепо сједините и на средини подмазане тепсије направите круг од надева.




Кору пребаците преко тепсије да прекрије надев. Овако: 


Попрскајте маст и по ободима тепсије. По жељи можете додати ту и сир. А онда крајеве које који вире ван тепсије вратите назад увијајући их у карнере. 




Средину испод које се налази надев засеците ножем помало. 
Пеците у загрејаној рерни на 200° С док не порумени, време зависи од јачине рерне.
  

Пријатно! 



Коментари

Популарни постови