Зелник
ЗЕЛНИК
Зелник је заштитни знак шопског краја. Специјалитет којим се поноси свака домаћица. Прави се од младих коприва и домаћег теста, а од умећа домаћице зависи његов изглед и укус. Може бити у посној или мрсној верзији. Свакако осваја на први залогај. :)
Састојци:
За тесто:
- 1 кг брашна
- 20 гр квасца
- кашичица соли
- млака вода по потреби (око 500 мл)
За надев:
- 1 кг младе коприве
- велики струк празилука
- 2 јаја
- равна кашика соли
- 2 кашике кукурузног брашна
- кашика масти
+ Истопљена маст за премазивање.
Припрема:
Умесите класично тесто као за хлеб. У просејано брашно додајте со и квасац па лагано додајући воду умесите глатко тесто. Пребаците га на побрашњану радну површину и довршите мешење.
Затим тесто поделите на 5 јуфки и сваку од њих растањите мало и премажите са мало истопљене масти. У посној варијанти користите уље.
Сложите коре једну на другу па оклагијом растањите све у једну велику кору.
Сада направите надев. Коприве и лук исецкајте, посолите, додајте јаја, маст и кукурузно брашно. Све лепо сједините и на средини подмазане тепсије направите круг од надева.
Кору пребаците преко тепсије да прекрије надев. Овако:
Попрскајте маст и по ободима тепсије. По жељи можете додати ту и сир. А онда крајеве које који вире ван тепсије вратите назад увијајући их у карнере.
Средину испод које се налази надев засеците ножем помало.
Пеците у загрејаној рерни на 200° С док не порумени, време зависи од јачине рерне.
Пријатно!
Коментари
Постави коментар