Колач са јагодама
КОЛАЧ СА ЈАГОДАМА
Ово пролеће обележила је киша и време које је више личило на јесен. 😕 Већ смо у јуну, а субјективан осећај је да је неки крај марта, рецимо. 😁
Упркос недостатку сунца које би им дало још сласти и сочности, једва смо дочекали домаће јагоде.
Ово је брзи колач са јагодама. Сочан је, освежавајући и без млека, па је погодан за оне који су на њега алергични.
Састојци:
- 5 јаја
- 5 кашика шећера
- 2 кашичице прашка за пециво
- 5 кашика брашна
- 320 гр јагода
- 150 гр шећера
+ за прелив: 150 мл воде и 100 гр шећера
Припрема:
Умутите три беланца са пет кашика шећера у чврст снег.
А онда им додајте 5 жуманца и брашно помешано са прашком за пециво. Мутите на најмањој јачини да се све лепо сједини.
Плех подмажите уљем и побрашњајте са мало брашна. Излијте смесу и пеците у рерни загрејаној на 200° С између 10 и 15 минута. Проверите чачкалицом да ли је готово.
Печену кору охладите. Од шећера и воде направите прелив за кору, кувајте десетак минута. Прелијте врућим преливом хладну кору.
За фил умутите 2 беланца са 150 гр шећера и додајте им постепено јагоде које сте изблендирали или уситнили. Мутите још мало да се све сједини. Премажите преко коре и оставите у фрижидеру да се добро расхлади.
Пре служења декоришите свежим јагодама.
Пријатно!
Пре служења декоришите свежим јагодама.
Пријатно!
Коментари
Постави коментар