Крофне
КРОФНЕ
Крофне су посластица која мирише на детињство. И ми их сви волимо. Не правимо их често јер знате - тесто, па пржење у дубоком уљу, нису баш најздравија опција. Мада, с времена на време треба се почастити и таквим дезертом и од тога не бежимо. :D
Састојци:
- 3 јаја
- 3 кашике шећера
- 2 кашике масти (истопите их)
- пола коцке квасца
- 1 кг брашна
- 600 мл млека
- кашичица соли
- ванилин шећер
- кашичица шећера
- уље за пржење
- шећер у праху за посипање
Припрема:
Млеко угрејте да буде млако па одвојите мало у посебну чинијицу где ћете додати квасац, кашику брашна, кашичицу шећера. Оставите десетак минута да одстоји како би квасац реаговао.
За то време умутите ручно јаја, шећер и ванилин шећер. Онда додајте млеко, истопљену маст, и растопљени квасац. Сједините све лепо, а онда додајте лагано брашно. Мешајте дрвеном кашиком док не потрошите сво брашно, а онда рукама умеситеглатко тесто. Тесто је мекано и лепи се за руке. Покријте га чистом крпом и оставите да одстоји тридесетак минута.
Надошло тесто пребаците на радну површину и премесите. Поделите га на два дела, лакше је за рад.
Оклагијом растањите тесто на дебљину прста и моделом или чашом вадите крофне.
Оставите их да на памучној крпи одстоје десетак минута пре пржења.
Загрејте уље, крофне у шерпу спуштајте на ону страну која је на крпи била на горе. Пржите их кратко са обе стране, оне у току пржења надођу, водите рачуна да имају довољно простора у шерпи.
Од ове мере испадне око 40 крофни. Прилагодите количину састојака својим потребама.
Поспите их шећером у праху или их, пошто су шупље, напуните по жељи.
Пријатно!
Коментари
Постави коментар