Крофне

КРОФНЕ




Крофне су посластица која мирише на детињство. И ми их сви волимо. Не правимо их често јер знате - тесто, па пржење у дубоком уљу, нису баш најздравија опција. Мада, с времена на време треба се почастити и таквим дезертом и од тога не бежимо. :D


Састојци

  • 3 јаја
  • 3 кашике шећера 
  • 2 кашике масти (истопите их)
  • пола коцке квасца
  • 1 кг брашна
  • 600 мл млека
  • кашичица соли
  • ванилин шећер 
  • кашичица шећера
  • уље за пржење
  • шећер у праху за посипање

Припрема: 

Млеко угрејте да буде млако па одвојите мало у посебну чинијицу где ћете додати квасац, кашику брашна, кашичицу шећера. Оставите десетак минута да одстоји како би квасац реаговао. 
За то време умутите ручно јаја, шећер и ванилин шећер. Онда додајте млеко, истопљену маст, и растопљени квасац. Сједините све лепо, а онда додајте лагано брашно. Мешајте дрвеном кашиком док не потрошите сво брашно, а онда рукама умеситеглатко тесто. Тесто је мекано и лепи се за руке. Покријте га чистом крпом и оставите да одстоји тридесетак минута. 


Надошло тесто пребаците на радну површину и премесите. Поделите га на два дела, лакше је за рад. 



Оклагијом растањите тесто на дебљину прста и моделом или чашом вадите крофне. 




Оставите их да на памучној крпи одстоје десетак минута пре пржења. 


Загрејте уље, крофне у шерпу спуштајте на ону страну која је на крпи била на горе. Пржите их кратко са обе стране, оне у току пржења надођу, водите рачуна да имају довољно простора у шерпи.


Од ове мере испадне око 40 крофни. Прилагодите количину састојака својим потребама. 

Поспите их шећером у праху или их, пошто су шупље, напуните по жељи. 



Пријатно! 


Коментари

Популарни постови