Мусака

МУСАКА


Мусака је било прво "компликовано" јело које сам самостално направила. Има томе неких 15 година сигурно. Од тада сам рецепт усавршила и ово је јело у које сам сигурна да ће увек бити укусно и успешно. 
Нисам била сигурна да ли некоме треба рецепт за мусаку. То је класично јело које се прави у свакој кући и свако има свој неки начин на који је прави. 
Ипак, неке мени блиске особе које не знају да кувају, кажу да им значи да имају овде записано, тако да ево. :) 


Састојци:

  • црни лук
  • кашика масти
  • млевено месо (400-500 гр)
  • зачини - морска со, бели и црни бибер, куркума, бели лук у праху...
  • кромпир (око 1 кг)
  • 2 јаја 

Припрема

Две главе црног лука или неколико струка младог лука исецкајте ситно и са кашиком масти и кашичицом морске соли пржите док не омекша.  Додајте млевено месо и лепо измешајте. 


На смањеној температури динстајте месо и лук, треба му мало времена да буде готово. Од зачина додајте оно што волите, бибере, мало куркуме и белог лука у праху. 



За то време ољуштите кромпир и исеците га на тање кругове. У плех, без подмазивања наређајте први слој кромпира, па половину меса. Поступак поновите док има материјала. Обично буду три слоја кромпира, два меса. Кромпир треба да буде на крају. 

Додајте воду да прекрије кромпир, рерну загрејте на 180° С, пеците мусаку од 45 - 60 минута, зависи од рерне. 
Пред крај, кад је кромпир скуван, прелијте мусаку умућеним јајима. Можете им додати и мало млека, или неког другог млечног производа. 
Појачајте температуру рерне да се лепо запече и ухвати корица.



Пријатно!  



Коментари

Популарни постови