Бајадера
БАЈАДЕРА
Припрема:
Шећер ставите у шерпицу и додајте воду. Ставите на ринглу да се истопи. Ушпинујте неких пет минута (од кад крене да ври). Додајте маргарин, а кад се и он истопи, онда и кекс и орахе.
Сједините лепо масу и поделите на два дела. У један ставите изломљену чоколаду и мешајте да се у врућем филу истопи.
Користила сам калуп димензија 20x10. Прво распоредите тамнији део па онда светлији. Оставите да се стегне па прелијте глазуром од чоколаде.
Пријатно!
Једном ми бајадера није испала добра. Тачно се сећам, правила сам колаче са сестром за славу и после више од петнаест врсти биле смо толико уморне да је њу мрзело да премери састојке. Прво је било мекано, па сам одакативно одавала, а онда смо добиле бајадеру тврду као камен. 😛
Наравоученије, прво спремите кухињску вагу, а онда крените са припремом овог класика међу колачима.
Састојци:
- 400 гр шећера
- 8 кашика воде
- 150 гр маргарина или маслаца
- 150 гр млевеног кекса
- 150 гр млевених ораха или лешника
- 50 гр чоколаде
- 80 гр чоколаде за глазуру + кашика уља
Припрема:
Шећер ставите у шерпицу и додајте воду. Ставите на ринглу да се истопи. Ушпинујте неких пет минута (од кад крене да ври). Додајте маргарин, а кад се и он истопи, онда и кекс и орахе.
Сједините лепо масу и поделите на два дела. У један ставите изломљену чоколаду и мешајте да се у врућем филу истопи.
Користила сам калуп димензија 20x10. Прво распоредите тамнији део па онда светлији. Оставите да се стегне па прелијте глазуром од чоколаде.
Пријатно!
Коментари
Постави коментар