Хлепчићи

ХЛЕПЧИЋИ

 





Има нечег посебног у прављењу хлеба. Сам рад са тестом смирује, а чињеница да си сопственим рукама направио укусан хлеб буди неку врсту посебног поноса на себе.
па онда чекање да нарасте, да се испрече, па да се мало прохлади, па тек онда проба.
А тек мирис тек испеченог хлеба. Ммммм, тако мирише дом, ушушкано детињство, мамине руке, најрадоснија сећања.


Састојци:

  • 750 гр брашна
  • 20 гр квасца
  • 3 кашике шећера
  • пола кашичице соли
  • око 400 мл млаке воде
  • 1/3 маргарина (1/3 од 250 гр)
  • две кашике уља 

Припрема:


Тесто замесите уобичајено. Квасац размутите у млакој води. Помешајте брашно. со, шећер  па додајте истопљени квасац. Умесите тесто и оставите да одстоји на топлом како би надошло. Надошло тесто премесите и поделите на тридесетак куглица, па сваку од њих мало развуците. Маргарин истопите и помешајте са уљем. Премажите сваку погачицу том мешавином и поспите сусамом. Овај део можете скроз прескочити и добити хлебиће посне на води. А можете и заменити маслацем и млеком маргарин и воду. Тако се добија јединствени млечни укус.





Поређајте погачице у тепсију и оставите да још мало надођу и споје се, неких пола сатса, док се загреје рерна.
пеците их у загрејаној рерни, зависи од јачине саме рерне, на 200 степени, око пола сата.


Пријатно!

Коментари

Популарни постови