Брзе пица кифле

БРЗЕ ПИЦА КИФЛЕ







Дочек Нове године је пред вратима па сам се присетила неких првих дочека са друштвом, кад смо се окупљали у нечијој кући, правили журку у соби, док родитељи домаћина седе у соби поред. Дивна су то била времена, и није нам требало много. Пар флаша сока, неки слаткиш и свако од нас би донео по нешто што је умесила или направила његова мама.
Ове кифле су баш за такве прилике. 💖
Брзо се и једноставно спреме, погодне су као послужење на прославама или као празнични доручак. Да, кад су сви укућани на окупу, дом замирише на домаће пециво.


Састојци:

  • 1 кг брашна
  • коцка свежег квасца (40 гр) или кесица сувог
  • кашика шећера
  • кашичица соли
  • 500 мл млаке воде 
  • 50 мл уља
  • 200 гр шунке
  • 200 гр качкаваља
  • 100 мл кечапа
  • оригано
  • жуманце за премазивање
  • сусам за посипање

Припрема:


Квасац са кашиком шећера и мало млаке воде оставите да се истопи. Брашну додајте со, а онда и истопљени квасац и уље. Додавајући остатак воде замесите глатко тесто. Оставите на топлом, прекривено чистом крпом да стоји неких пола сата до четрдесет минута. За то врема тесто ће се удуплати. Пребаците га на радну површину и добро га премесите. Што се више меси, тесто постаје ваздушастије и мекше.
Поделите га, затим, на пет једнаких делова. Сваки део растањите оклагијом и поделите на осмине, тако ћете добити веће кифле. Унутрашње врхове засеците неколико пута ножем. 
За надев нарендајте качкаваљ и шунку, сједините са кечапом и ориганом. Филујте кифле и мотајте их тако што тесто све време повлачите ка себи и тиме га додатно тањите.
Кифле ређајте у плех са размаком да имају места да надођу. Укључите сада рерну на 200 спепени и оставите кифле да стоје у плеху док се рерна не загреје. Пред само печење ух премажите умућеним жуманцетом и поспите сусамом.

Пеците двадесетак минута, зависи од рерне, док лепо нарасту и порумене.

Уживајте у мирису и укусу! Пријатно!

Коментари

Популарни постови