Кувани кисели купус
- КУВАНИ КИСЕЛИ КУПУС
Кувани кисели купус је јело на које сам се као мала највише мрштила кад се нађе на тањиру, али сам га ипак јела. У једном тренутку пубертета и бунтовништва, демонстративно сам узимала тигањ да пржим јаје за ручак јер се код моје мајке вазда знало "Ако хоћеш једи шта је спремљено, ако не спреми сам!"
У неком тренутку, ни не знам кад, десио се преокрет и осим што сам заволела да једем много волим и да сама скувам кисели купус. Ето, шта учине године. ;)
Ово је јело које увек кувам у великој шерпи да има за два дана. Из разлога што је подгрејано, чини ми се, још лепше. А и кад ће цела кућа да мирише на кувани купус бар да сутрадан не морамо да мислимо о ручку.
Састојци:
- 2 главице киселог купуса
- 1 струк празилука
- 500 гр сувог меса са коскама
- 300 гр димњене сланине
- 3 кашике масти
- 3 кашике туцане паприке
- со по укусу (и купус и месо су већ слани)
- ловоров лист
- бибер
- неколико целих сувих паприка
- вода
Припрема:
Купус исецкајте на крупније комаде, поређајте у дубљу шерпу, ред меса и сланине, ред купуса. Додајте сецкани празилук и целе суве паприке, зачине и маст. Налијте са две шоље воде, поклопите и кувајте на тихој ватри.
У току кувања воду додајте према потреби. Потребно је три, три и по сата да се купус скува.
И то је то, нема запршке, то ми је посебно битно.
Пријатно!
Коментари
Постави коментар