Кисела пита (пужићи са сиром)

КИСЕЛА ПИТА (ПУЖИЋИ СА СИРОМ)




Кад сам ја била мала кисела пита се правила од остатака теста за хлеб. Да се има за ужину и грицкање пре ручка. :)
Пошто смо ових дана сви у причи око мешења хлеба, нека вам се омакне мало више теста па испробајте овај старински специјалитет. Или пратите рецет и замесите тесто само за ово. 

Састојци:


  • 400 гр брашна
  • 1/3 коцкице квасца
  • око 200 мл млаке воде
  • кашичица соли
  • 100 гр свињске масти
  • 200 гр тврдог, преврелог сира
  • жуманце за премазивање
  • сусам за посипање
Припрема:

Тесто умесите класично. Квасац отопите у води, додајте брашну, посолите. Месите док не добијете глатко тесто које се не лепи. Оставите на топлом да надође и удвостручи се. 
Премесите га онда и развијте оклагијом на дебљину прста. Премажите свињском машћу, као замена  може и омекшали путер, маргарин или маслиново уље. Равномерно распоредите измрвљени сир и уролајте. Оштрим ножем исеците кругове, ређајте их у тепсију. Оставите их још двадесетак минута да одморе док се рерна греје па премажите жуманцетом и поспите сусамом.
Пеците док не порумени и замирише.

Можете спремљене пужиће и да замрзете и само из извадите по потреби. Пре печења их само одмрзните, премажите и поспите и то је то.


Пријатно!

Коментари

Популарни постови