Кисела пита (пужићи са сиром)
КИСЕЛА ПИТА (ПУЖИЋИ СА СИРОМ)
Кад сам ја била мала кисела пита се правила од остатака теста за хлеб. Да се има за ужину и грицкање пре ручка. :)
Пошто смо ових дана сви у причи око мешења хлеба, нека вам се омакне мало више теста па испробајте овај старински специјалитет. Или пратите рецет и замесите тесто само за ово.
Састојци:
Кад сам ја била мала кисела пита се правила од остатака теста за хлеб. Да се има за ужину и грицкање пре ручка. :)
Пошто смо ових дана сви у причи око мешења хлеба, нека вам се омакне мало више теста па испробајте овај старински специјалитет. Или пратите рецет и замесите тесто само за ово.
Састојци:
- 400 гр брашна
- 1/3 коцкице квасца
- око 200 мл млаке воде
- кашичица соли
- 100 гр свињске масти
- 200 гр тврдог, преврелог сира
- жуманце за премазивање
- сусам за посипање
Припрема:
Тесто умесите класично. Квасац отопите у води, додајте брашну, посолите. Месите док не добијете глатко тесто које се не лепи. Оставите на топлом да надође и удвостручи се.
Премесите га онда и развијте оклагијом на дебљину прста. Премажите свињском машћу, као замена може и омекшали путер, маргарин или маслиново уље. Равномерно распоредите измрвљени сир и уролајте. Оштрим ножем исеците кругове, ређајте их у тепсију. Оставите их још двадесетак минута да одморе док се рерна греје па премажите жуманцетом и поспите сусамом.
Пеците док не порумени и замирише.
Можете спремљене пужиће и да замрзете и само из извадите по потреби. Пре печења их само одмрзните, премажите и поспите и то је то.
Пријатно!
Коментари
Постави коментар